
Identificeren, documenteren en traceren
Het hout wordt zorgvuldig geïdentificeerd, gedocumenteerd en getraceerd om de herkomst en verwerking vast te leggen. Dit proces waarborgt de traceerbaarheid en naleving van de FSC Recycled-normen. Het helpt kostbare bosbronnen optimaal te benutten en vermindert de druk om meer bomen te kappen. Door hergebruik van hout te bevorderen, ondersteunt het FSC Gerecycled-label het behoud van bossen en duurzame bosbouwpraktijken.

Verzamelen
Gebruikt hout wordt ingezameld vanuit verschillende geïdentificeerde bronnen.

Sorteren en schoonmaken
Het hout wordt gesorteerd en ontdaan van verontreinigingen.

Verwerken
Bij het verwerken van hout worden bewuste keuzes gemaakt om verspilling te minimaliseren. Afhankelijk van de kwaliteit, houtsoort en oorsprong krijgt het hout een nieuwe bestemming. Sociale ondernemingen en circulaire ontwerpers spelen hierin een belangrijke rol.
- Hergebruik (R-ladder: Reuse, Refurbish, Repurpose): Damwanden, planken of balken demonteren en direct hergebruiken in projecten, waar mogelijk met sociale ondernemingen en ontwerpers.
- Repareren: Beschadigd hout opknappen voor een tweede leven, waarbij vakmensen en lokale initiatieven betrokken worden.
- Upcyclen: Hout creatief herbestemmen met vakmensen en lokale initiatieven, zoals het omvormen van oude sluisdeuren tot unieke tafels, pergola’s en banken door innovatieve ontwerpers.
- Recyclen: Hout in de huidige staat beschikbaar stellen, verwerken of versnipperen voor grondstoffen, spaanplaten of papierproductie.
- Zero Waste Aanpak: Resthout benutten voor kleinere toepassingen of als substraat, waarbij gestreefd wordt naar maximale circulatie binnen de samenleving.

Nieuwe producten maken
Hout wordt gebruikt voor nieuwe toepassingen, zoals lampen, meubels, relatiegeschenken, vloeren en andere houtproducten of onderdelen van andere producten.
Nieuwe producten











